Uutiset/Juttuarkisto


Vierailulla varkki-illassa


Lapuan vapaakirkon eteinen on hujan hajan täynnä kenkiä ja toppatakkeja. On perjantai-ilta ja varhaisnuorten Varkki-ilta on juuri alkamassa. Nuorisotila on täynnä ääntä, kun parikymmentä alakouluikäistä vaihtaa kuulumisiaan. Pian hiljennytään alkurukoukseen.
Illan ohjelmaan kuuluu aina pieni opetus- tai juttelutuokio, joka aloitetaan tänään laulamalla yhdessä. Tänään jutellaan ystävyydestä. ”Hyvä ystävä ei kiusaa vaan lohduttaa”, tietää yksi lapsista. Ohjaaja kertoo, että Jeesus on meidän paras ystävä. ”Miten Jeesus voi olla kaveri, kun sitä ei edes näe?” kysyy joku. Tätä sitten yhdessä pohditaan. Yksi ohjaajista vertaa Jumalaa tuuleen: sitäkään ei voi nähdä, mutta sen vaikutukset voi tuntea.
Opetushetken jälkeen leikitään yhdessä. Sitten on vapaata oleilua sekä tietysti herkkuhetki. Tänään tarjolla on ainakin sipsiä, mehua ja viinirypäleitä. Ensin lauletaan ruokalaulu ja sitten otetaan syötävää niin, että kaikille riittää. ”Muistivathan kaikki pestä kädet?” seurakunnan työntekijä Heidi Häkkinen huolehtii. Hauskanpidon lomassa opitaan myös toisten huomioimista.

Tärkeintä työtä
Heidiä lukuun ottamatta kaikki ohjaajat ovat vapaaehtoisia. Nappaan haastatteluun kerhopaappana tunnetun Kari Laineen, joka on jo kuudetta vuotta varkkiohjaajana. Haluan tietää, mikä saa hänet jaksamaan viikko toisensa perään. ”En mä käsitä”, Kari naureskelee, mutta vakavoituu sitten. ”Tästä saa vaan niin paljon, kun näkee, miten lapset nauttivat. Puuhailun lomassa saa jutella lasten kanssa kaikenlaista. Toivon myös, että lapset saisivat todella oppia tuntemaan Jeesuksen. Tämä on tärkeintä työtä, mitä on.”

16-vuotiaat Riina ja Marika ovat muiden isosten kanssa vastuussa leikeistä. ”Me oltiin ennen varkkilaisia ja sitten päästiin ohjaajiksi. Tää on kivaa”, Riina kertoo. ”Tai no, riippuu päivästä. Joka kerta on erilainen ja välillä meinaa korvat haljeta meteliin”, Marika lisää naureskellen. Kaikkein parasta ovat tyttöjen mukaan leirit. Kevätkauden kohokohta on viikonloppuleiri, joka on taas pian tulossa.

Kaverit pyysivät mukaan
9-vuotiaat Emma, Minttu ja Pinja sekä 8-vuotias Carolina syövät sipsejä pöydän ääressä. Kun kysyn, mikä on varkki-illoissa parasta, kuuluu lähes yhdestä suusta: ”Pimeäpiilo!” Sitä leikitään lähes joka kerta hämärässä kirkkosalissa. ”Oli tämän päivän Jaffa-leikkikin kiva”, Emma lisää. ”Herkuista parhaita ovat valkoiset keksit”, Carolina kertoo ja keskustelu siirtyy tarjoiluihin. ”Vaahtokarkit on parhaita, eikun ehkä nää sydänsipsit”.
Emma ja Minttu aikovat tulla varkkileirille. ”Odotamme pulkkamäkiretkeä, ja on jännää päästä nukkumaan kirkossa”, tytöt kertovat. Emma on aloittanut varkit viime syksynä, kun Minttu pyysi häntä mukaan. Muutenkin monet varkeista kertovat tulleensa iltoihin kaverien mukana. Vain pieni osa kävijöistä kuuluu vapaakirkkoon. Kaikki saavat tulla mukaan. Enimmillään illassa on ollut kerralla lähes 40 varkkia.

Varkit vastuussa jumalanpalveluksesta
Varkki-illassa käyvät myös pian 12-vuotias Konsta sekä 10-vuotias Riku. Molemmat pitävät pimeäpiilosta. Puhe kääntyy tulevaan leiriin. Konsta muistaa edellisestä leiristä ainakin sen, että siellä nukuttiin ja pelattiin Xboxia. ”Toivottavasti leirillä on tälläkin kertaa Xbox”, Riku haaveilee.                        
11-vuotias Emmikin odottaa leiriä innoissaan. ”Viime vuonna olin leirikuorossa ja me esiinnyttiin Varkkikirkossa. Se oli kivaa”, hän kertoo.
Varkkikirkko on koko seurakunnan sunnuntaijumalanpalvelus, joka pidetään leirin päätteeksi. Varkit vastaavat toteutuksesta. Viime vuonna nähtiin ainakin tanssiesitys, raamattuvisa ja leiribändin musisointia, pääsipä joku keräämään kolehtiakin. Vastuun kantaminen seurakunnassa voi alkaa jo nuorena.

Syömisen jälkeen vielä leikitään. Kun kaksituntinen ilta alkaa lähestyä loppuaan, kaikki kerääntyvät vielä yhdessä loppupiiriin. Lapset huikkaavat rukousaiheita. Muistetaan ainakin matikankoetta, sählypeliä ja perheenjäseniä. Lopuksi lausutaan vielä yhteen ääneen: ”Kiitos Jeesus tästä varkista, Aamen!” On aika lähteä kotiin, mutta onneksi seuraavaan iltaan ei ole enää kuin viikko.

Laura Hiekkanen
22.02.2016




Tunnelmia Soppakirkosta 12.03.2016
Vierailulla varkki-illassa 22.02.2016